29 lutego 2016

Przepis na chleb bananowy (banana bread)

 

Piekliście już kiedyś chleb bananowy? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować! Chlebek przygotowuje się bardzo szybko, podobnie jak muffinki-wystarczy jedynie wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i czekać aż wyrośnie. Znalazłam kilka przepisów, w wielu było użyte masło-ja zastąpiłam je jogurtem naturalnym, aby było mniej kaloryczne.
Pamiętajcie, że im bardziej dojrzałe banany tym lepiej :) Chlebek jest świetna alternatywą dla ciasta, aromatycznie pachnie, jest wilgotny i słodki!

Składniki:
-4 średnie dojrzałe banany
-1/3 szklanki jogurtu naturalnego
-0,5 szklanki cukru (lub mniej)
-1 jajko
-1 opakowanie cukru waniliowego (ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1,5 szklanki mąki

Jedna porcja (cały chleb ma ok. 13 porcji) - ok. 131 kcal

Przygotowanie:
W dużej misce przy użyciu widelca rozgniatamy banany, dodajemy roztrzepane jako i jogurt naturalny. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy (ekstrakt waniliowy), cynamon. Całość mieszamy z mąką, sodą i szczyptą soli. Wykładamy do małej keksówki i pieczemy przez ok 60 min w 175'C do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek jest wilgotny, przedłużamy czas pieczenia o 10 min. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia!

Do chlebka można dodać ulubione orzechy lub kilka kostek czekolady, pycha!
Smacznego!



Niedługo na blogu pojawi się przepis na kolejny chleb bananowy tym razem bez mąki i cukru! Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia! :) A może go już piekliście? Dajcie znać!

Pamiętajcie, aby śledzić nas na Facebooku i Instagramie.
Jeśli skorzystacie z przepisu to koniecznie dajcie znać jak wyszło!

3 komentarze

TOP